Næstidste
kapitel i føljetonen om en Telepass dongle; en bankkonto i
Banca Toscana. Da banken åbnede kl 8:30 stod vi klar med
vores fine papirer fra Agencia Della Entrate og var meget
spændte. Den flinke mand fra i går forklarede og alle muligt
regler og hvordan vi skulle
udfylde
alverdens papirer, det hele er lidt mere indviklet når man
ikke er bosiddende i landet. Bla. skal vi betale italiensk
skat af renterne på vores konto, så nu er vi også blevet
italienske skatteydere om end i lille målestok. Hele
herligheden tog 1½ time men så havde vi også fået oprettet
net bank og det hele.
Nu
er vi efterhånden lidt sultne og finder en lille plet med
sol et afsides sted og indtager vores indkøbte morgenmad
inden turen fortsætter mod Cararra for at kigge lidt på
marmorbrud.
I
Rie Bobergs bog beskriver hun de tre hovedbrud ved Carrara
og der er især et som vi finder bemærkelsesværdigt, det er
et brud hvor man i modsætning til andre steder bryder midt
inde i bjerget i en mine. De åbne brud har
vi
set så mange gange, første gang i Gorfigliano for år tilbage
så vi koncentrerer os om denne mine. Det er en stor
oplevelse at komme ind i denne mine med 12 meter til loftet
og op til 30 meter på tværs mellem søjlerne som bærer
loftet. Minen var egentlig startet som togbane gennem
bjærget med da lastbilerne for alvor overtog den tunge
trafik med marmor ned af bjerget blev toget nedlagt. Det fik
et konsortium til at søge om lov til at bryde i denne gamle
tunnel da det har visse fordele i forhold til de åbne brud.
Først og fremmest er marmoret mere kompakt i strukturen så
den er mere modstandsdygtig end den man bryder i
åbne
brud. De viste os hvordan man skærer med kabler påsat
diamant skær. Man kan skære op til 50 m2 i timen med denne
type. Tidligere brugte man wirer med slibemiddel. For at
løsne de store blokke på op til 12
m i længden bruger man "puder" af stålplader som er svejst
sammen i kanten. De er så tynde at man kan putten dem ind i
rillen som er skåret og ved at fylde disse puder med vand
under højt tryk hvorved de buler ud og skubber blokkene fri.
For at de ikke skal blive knust når de lander på gulvet
lægger man en "seng" ud af marmorstøv opslemmet med vand så
det ikke støver.
Fra
marmorbrudet kørte vi til byen Sarzana for at finde en
restaurant ved navnet La Scaletta som efter sigende skulle
servere en fortrindelig lardo da
collanata,
en krydret og saltet fedt som man spiser på brød. Vi fandt
La Scaletta men de havde ikke lardo på menuen den dag, så
det måtte vi nøjes med at drømme om mens vi spiste noget
andet. Vi fik en blandet antipasti med forskellige pølser og
skinke til forret, Estella fik en papadelle med oksekød og
tomat, jeg fik en torteline i suppe og så kunne vi ikke
spise mere.
Ovenfor
byen ligger en gammel borg som vi lige kikker på inden vi
kører ned mod kysten. De har kun åbent 3 dage om ugen og
ikke den dag vi havde valgt at komme forbi så vi glæder os
bare over at have fundet dette sted og glæder os til at vise
vores børn det en anden gang.
Vi
vælger at køre ned til kysten ved byen
Lerici
og køre langs middelhavet til Forte de Marmi før vi kører
ind til Pietrasanta. Kysten er som så mange andre steder
overplastret med barer, restauranter og badehuse så man
stort set ikke kan se havet med mindre man kører oppe over
dette virvar. Vi har tidligere sagt at kysten fra Gibraltar
til Napoli er et turisthelvede og det får vi igen bekræftet desværre. Hvis
man kan se udover dette, så er her dog utroligt smukt og der er
slet ikke noget at sige til at turisterne er
vilde
med det. Da vi nåede Pietrasanta kørte vi op på bjerget bag
byen og nød de mange olivenlunde og de små byer, vi kom
gennem Monte Capezzano og Capriglia. Som det
fremgår af solnedgangen er der en fantastisk udsigt over
middelhavet herfra.
Vi
havde egentlig udset os en lille hyggelig restaurant i Monte
Capezzano men de havde desværre ikke åbent. Vi valgte at
køre ned til Pietrasanta igen og gå en tur rundt og kigge på
denne
pragtfulde
by. Vi kunne ikke lade være med at bemærke at
restauranternes
priser er en del højere end hvad vi er vant til inde i bjergene men
ikke afskrækkende set med danske øjne. Vi kom forbi et sted kaldet
l'Enoteca og vi
har dog aldrig set så megen forskellig vin på et spisested
før. Reoler fra gulv til loft med alt hvad hjertet begærer.
Jeg ved ikke hvor mange liv det vil tage at smage sig gennem
dette eldorado, men mange gætter jeg på.
I byen fandt vi
også "den" olie - eddike flaske vi har ledt efter det sidste
år, samt to liter lokal olivenolie. Vi faldt også over en
lille HiFi specialforretning med et fantastisk udvalg i
specielle højtalere, rørforstærkere mm af entusiast
karakter. Ejeren fortalte at hans ven havde en lille virksom
udenfor byen hvor de laver de meget specielle højtalere som
vi så. Vi blev inviteret ud på en lytter men vi takkede pænt
nej tak for denne gang, måske ved en senere lejlighed. Vi
fik firmaets
web-adresse og så tager vi en kigger når vi
kommer hjem. Det kunne være interessant at have et sæt af
disse fine kasser stående i stuen under forudsætning af at
de lyder ordentligt selvfølgelig, designet er i hvert fald
utraditionelt.
Vi
vælger til sidst at spise på La Sci, et lille ydmygt sted
som er svært at finde døren til. Maden var fin, vi startede
med husets antipasti og fortsatte
med en gang polenta* men
tomat, pinetta og revet
ost på toppen. Pinetta, forklarede værten os, er en lille
svamp som gror under pinje træer, aha sagde vi og var lige
kloge, vi slår den op når vi kommer hjem. Til hovedret fik
Estella kylling med kartofler, jeg valgte laks med kapers og
grønsager.
Efter
maden er vi trætte for i dag og sætter det lange ben foran
tilbage til vores lille hyggelige kloster i Vergemoli og så
på hovedet i seng.
* Polenta
er den gule masse som er meget "hip" på finere danske
restauranter. Polenta er en grov mejsgrød som kan laves så
stiv at den kan skæres ud og serveres til kød. Vi har fået
denne Italienske fattigmandsspise stegt på Admiral hotel i
Kbh. for et års tid siden, det var noget af et antiklimaks
dengang.
/Martin
|