Vi slog øjnene op kl 06:00 og var klar til at udforske dels øen vi
boede på, dels Bergen som vi har hørt så meget godt om. Formiddagen
bød på ø-hop i bedste forstand da vi kørte op til toppen af øgruppen
for at finde ud af hvad der er af seværdigheder. Turen bød på
boreplatforme, et enormt Gassco (Statoil) anlæg, et sort gasanlæg,
en campingplads og et fiskerleje for turister med "fiskerensehus",
lejligheder og tyskere :-) Udover dette fik vi hjernen godt fyldt op
med meget smukke naturoplevelser, Norges kyst er bare helt speciel.
Mht campingplads, så er vi lykkelige for at vi endte hvor vi gjorde
og ikke havde forsøgt os nordpå da vi landede i går. Pladsen oppe
nordpå ligger langt oppe på øgruppen og ved en sø uden udsigt til
havet. Det var en fin plads men sammenlignet med den udsigt vi fik,
så ligger vi "ikke så ringe" som de siger i Jylland. Efter
"ø-hopning" tøffer vi til Bergen. Vi gjorde en stor fejl, som vi har
gjort så ofte før, ved at vi skyndte os at finde et sted at parkere
bilen i stedet for lige at køre rundt og finde ud af hvad vi skal
se. Heldigvis er Bergen centrum ikke ret stor, så man kan sagtens nå
rundt på gåben. Vi parkerede i et af Bergens utallige p-huse og gik
rundt i byen. Byen er meget charmerende med alle de gamle træhuse
som har fået lov at bestå, det giver en helt speciel atmosfære.
Rundt om havnen i byen ligger der spisesteder, forretninger og en
torvehal som vi kender det fra København. Frokosten valgte vi at
indtage på restaurant Bryglgeloftet på havnens østlige kaj. Estella
fik en meget flot laksemad, jeg indtog en gang klassisk Bacalao,
pris 354 penge. Laksemaden behøver ikke så meget forklaring men
bacalao er en klassisk Norsk (oprindelig Portugisisk/spansk men det
har nordmændende glemt) ret som består af klipfisk, kartofler,
tomat, chili og oliven. Som man kan se af ingredienslisten giver det
god mening af det er blevet en Norsk ret, alle ingredienserne er
nemme at få fat i i Norge ;-) Vi havde besluttet os for at vi
skulle have "pil selv rejer" til aften og ledte efter en
fiskehandler - det lykkedes ikke i første omgang og vi samlede bilen
op og kørte lidt rundt. Her faldt vi så over torvehallen ved havnen
og parkerede bilen igen i en p-kælder for at indkøbe 1. kg rejer -
250 penge. Det var i øvrigt en ret bemærkelsesværdig fiskehandler
med enmorme mængder levende hummer, levende jomfruhummer og mange
forskellige fisk. Rejerne er sikkert fra et fiskeskib i ishavet og
adskiller sig sikkert ikke fra de frosne man kan købe i Kiwi til 49
penge pr kilo, bortset fra at de ikke er gået så meget i stykker som
de frosne man sælger i løs vægt i supermarkederne i Norge. Vo fandt
også en citron i torvehallen, 10 penge. Den flinke mand med
citronerne kunne fortælle at byens bedste brød
Købe brød hos den "godt brød" i Bergen - 56 penge for et
rensdyrbrød og 35 penge stykket for 2 boller med fyld. Da vi spurgte
til fyldet lyste ekspedienten helt op, blåbær med crem kom det ud af
hende, mens hun smilede udover det hele - hendes favorit sagde hun
:-) Tilbage på campingpladsen ringer vi til lejrchefen for at
betale inden vi kører i morgen tidligt, han er overordentlig flink
og fortæller om alle de ting de går og laver på stedet. To
overnatninger koster 360 penge. Da vi har været pladsen rundt
kommer vi i snak med lejrchefen igen, han fortæller at han er
lokalpolitiker og at hans kone arbejder i kirken. Vi taler lidt om
de problemer de har med affolkning af yderområder akurat som vi ser
det i Danmark. Han fortæller også om de problemer de har med at
skaffe penge fra regeringen til udvikling af infrastrukturen uden
for de store byer :-( Ti aftensmad piller vi vores dyrt indkøbte
rejer og nyder festmåltiddet inden vi hopper i seng ovenpå en dag
med mange nye indtryk.
|